HTML

Vastag Margó

Telik, de nem múlik. Mégis marasztalod? Válaszolj

Utolsó kommentek

  • efzsé: @katajev: de szép írás,Katajev! (2009.11.09. 01:19) kentaur st.auby tamásnak
  • ilkajanka: Szervusztok! Ahol a kép van(fotózva), az történetesen apukám galériája. Ha megszeretnétek nézi ezt... (2009.03.30. 21:11) petri süllyed?
  • katajev: bisztos natyon örül szentjauby ety juhasz förönc versnek. ğ ntyon szeretui a natyon szşp lírai ver... (2008.12.27. 20:06) kentaur st.auby tamásnak
  • baradlayné: Írj már, kérlek, valamit, ne szűnjön meg minden, ami jó. (2008.09.28. 19:57) jó példával elöl
  • efzsé: Mikor gyösszvissza? (2008.08.29. 09:03) jó példával elöl
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • efzsé: @katajev: de szép írás,Katajev! (2009.11.09. 01:19) kentaur st.auby tamásnak
  • ilkajanka: Szervusztok! Ahol a kép van(fotózva), az történetesen apukám galériája. Ha megszeretnétek nézi ezt... (2009.03.30. 21:11) petri süllyed?
  • baradlayné: Írj már, kérlek, valamit, ne szűnjön meg minden, ami jó. (2008.09.28. 19:57) jó példával elöl
  • kolhoz mihaly2: Ugye, ugye Szamárfül/murci, milyen nagyszerű ez az evolució?: Kohlhaas Mihály Coalhaus Walker Kol... (2008.07.02. 09:02) férfiak zárójelben
  • rapi: Na, ezt nem értem, de mindegy. Rousseau mondta egy hegyre először azt, hogy szép. Ezzel csak azt... (2008.06.10. 15:49) halló fiúk, halló lányok!

Litera - friss

Nincs megjeleníthető elem

Litera - magazin

Nincs megjeleníthető elem

luna park

2008.04.24. 14:47 vastag margó



Arra riadtam, hogy nyakamon a Könyvfesztivál. Közben, úgymond, a hallgatás hetei alatt,  ledobtam vagy harminc kilót, Vékony Margót hagytam, elválasztással, a szón itt és most diétát értve. Húst, hússal. Meg a zöldség. És hogy ne egyél fehérjét szénhidráttal. Képzelem, mi volna ugyanez könyvben. Hogy minden Népszabadság után várni kéne két és fél órát, vagy délig kizárólag Robert Walsert olvasni, és hat után meg tényleg semmit, na jó, maximum egy kis Garaczi vagy egy könnyű kispanasz a Szép Ernőtől.

A spanom spanja leszek, így határoztam, rám se ismer így soványan,  a személyi követőre. Mindenhová eljárkálhatok vele. Pontosabban utána.  Elővettem a gardróbból a mami Chaneljét, inkognító végett, rózsaszín, de az a fáradt, a galléron kis, fekete paszpóllal, hatvannyolcban vette Párizsban, a ramazuri kellős közepén, úgyhogy most megint tisztára trendi.

A Millenáris így elsőre kábé kilencszázszor jobb hely, mint a Kongresszusi Központ volt, elegánsabb mert lazább, mégha némileg béenvés is ez a laza elegancia. 
Megnyitásban viszont gyöngék vagyunk, kis, másodosztályú feszengés, kínai babák, ijesztő virágcsokor, pozitívumként talán Hiller miniszter beszédét lehetne említeni, na jó, nem az egészet, de ezt a töredéket itt föltétlenül: "..anyanyelvünk, legyen kínai vagy magyar, amerikai vagy osztrák...", úgy szép ez, valóban, ahogy a Hold volt ezüstös, egy régi Esterházy-regényben.

Aztán jött Ellis, Lévai Balázzsal, oldott és fanyar volt, szerény és természetes, valamiért komolyan vehető, ám mód és alkalom nyílt a gyakori nevetésre is.
Hemingway vette rá az írásra, úgy, hogy olvasatta magát,  "Bee" (Méhecske, rajongói nevezik így, amint azt M. Nagy Miklós laudációjából megtudhattuk) látá, hogy jó, és főként, hogy írni jó. Éppen megfelelő tevékenység. Mélységes iróniával beszélt, akárha a szívemből, a szenvedve alkotókról, akik órákat töltenek szemben a computer szörnyű vákuumával - "minek csinálják?" -  kérdezte helyénvaló teatralitással, - "miért nem mennek inkább ki a szabadba?".

Aztán kapott egy Budapest-díjat, állítólag a harmadik díj az életében, rendesen, civilből volt zavarban, vagy annyira profi, hogy ezt is tudja, a civilből-zavarban-levést. Egész közelről néztem, nem sírt, maximum befelé. A Holdparkot viszont elolvasom. Luna Park. Dehát a Vidám Parkot hívták így,  a leánykori nevén, mikor még nem volt népidemokratikus.

A Budapest Nagydíj amúgy szomorú, órának álcázott kávédaráló, de tényleg mutatja az időt. Lévai Balázs nekem adta Ellis borospoharát, de sajnos vezetek, ezért harminc centiről néztem, ahogy egy gyanútlan néni fenékig űríti. Lesz nemulass!

3 komment

Címkék: bret easton ellis könyvfesztivál

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagmargo.blog.hu/api/trackback/id/tr76440314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tintás Séf 2008.04.25. 08:04:15

Margó,
szőrözhetnékemben ide kell írjam, a pontos cím in English: Lunar Park.
De mint belga, középre állok.
És hiányoztál, mon cher.

lilja 2008.04.25. 12:15:12

a Budapest Nagydíj tömör és súlyos, mintha egy nehéz, csúf titkot őrölne; a fiókjában egy kis emléktábla, meg akarja állítani az időt.

vastag margó 2008.04.25. 14:29:12

Dear Sir, kedves ODB, köszönöm a jó szót, ez a lunázás egy rosszul kivitelezett a(s)szociáció volt, vagy legalább is így utólag annak látszik, kihagytam egy lépést, az vessen magára, aki buksi medve láncon, ezúttal tehát én (értsünk bármit is ezen).
süti beállítások módosítása