HTML

Vastag Margó

Telik, de nem múlik. Mégis marasztalod? Válaszolj

Utolsó kommentek

  • efzsé: @katajev: de szép írás,Katajev! (2009.11.09. 01:19) kentaur st.auby tamásnak
  • ilkajanka: Szervusztok! Ahol a kép van(fotózva), az történetesen apukám galériája. Ha megszeretnétek nézi ezt... (2009.03.30. 21:11) petri süllyed?
  • katajev: bisztos natyon örül szentjauby ety juhasz förönc versnek. ğ ntyon szeretui a natyon szşp lírai ver... (2008.12.27. 20:06) kentaur st.auby tamásnak
  • baradlayné: Írj már, kérlek, valamit, ne szűnjön meg minden, ami jó. (2008.09.28. 19:57) jó példával elöl
  • efzsé: Mikor gyösszvissza? (2008.08.29. 09:03) jó példával elöl
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • efzsé: @katajev: de szép írás,Katajev! (2009.11.09. 01:19) kentaur st.auby tamásnak
  • ilkajanka: Szervusztok! Ahol a kép van(fotózva), az történetesen apukám galériája. Ha megszeretnétek nézi ezt... (2009.03.30. 21:11) petri süllyed?
  • baradlayné: Írj már, kérlek, valamit, ne szűnjön meg minden, ami jó. (2008.09.28. 19:57) jó példával elöl
  • kolhoz mihaly2: Ugye, ugye Szamárfül/murci, milyen nagyszerű ez az evolució?: Kohlhaas Mihály Coalhaus Walker Kol... (2008.07.02. 09:02) férfiak zárójelben
  • rapi: Na, ezt nem értem, de mindegy. Rousseau mondta egy hegyre először azt, hogy szép. Ezzel csak azt... (2008.06.10. 15:49) halló fiúk, halló lányok!

Litera - friss

Nincs megjeleníthető elem

Litera - magazin

Nincs megjeleníthető elem

tipródunk befelé

2008.04.25. 12:50 vastag margó



Elvittem magunkat a Millenáris Fogadó Lázár Ervin-termébe, péntek, délelőtt tíz, kitűnő labdarúgó idő,  a műsorfüzet szerint "a kultúra metamorfózisáról" lesz szó, a színpadon György Péter, Heller Ágnes, Vitányi Iván, Csepeli György és Harsányi László, a moderátor Rózsa Péter, ígéri a program. A nézőtéren, mint kiderül, jobbára a Magyar Könyvtárosok Egyesületének tagjai.

Vitányi beteg, Hellernek külföldre kellett utaznia.

Álljunk meg egy emberi szóra, ez itt sírkő a szövegben, ez a kellett, arra a régi világra, Ánszienrözsim,  emlékeztet, akkoriban, ha valakinek külföldre kellett (tehát lehetett, szabad volt!) utaznia, nos, az tényleg fölülírt minden előzetes megfontolást (inkluzíve: korábban elvállalt feladat), boldogat-boldogtalant: ja, az más, ha végre kijuthatott, ha kijutott neki, hogyan maradna már itt. A külföld természetesen az ún. Nyugatot jelentette, értsünk bármit is ezen, pl., szélsőséges esetben: Prágát.

Csepeli késik, mert órája van.

(Itt engedjünk meg egy bennfentes anekdotát, lazításképp, a professzor úr elsőszülött gyermeke anno e sorok írójának szólalt meg először, babysitteléskor, olvass, mondta ellentmondást nem tűrően a kisfiú, amiből a boldog anya azt az elhamarkodott következtetést vonta le, hogy tud beszélni, és, ha már levonta, meg is osztotta a késő este hazatérő férjjel, aki demonstratíve magához szólította a fiát: mondjad, Ivánkám,  szépen, érthetően: empiriokriticizmus.)

György Péter elegáns, mint mindig, sötétszürke (világosfekete!) öltöny, komoly cipő, palmtop. Azt mondja, műsoron kívül, amíg tipródunk befelé, azt kellene eldöntenie (eldöntenünk) a magyar értelmiségnek, érez-e felelősséget, és ha igen, akkor milyen mértékűt azért, ami van, ami körülvesz, ezt a körülveszt szerintem ezentúl lehetne így, tárgy nélkül használni, amúgy. A spanom azt találja mondani, hogy nem az elbaszásból származik a felelősség, hanem a felelőtlenségből az elbaszás. György Péter pedig, hogy ez, amit a spanom mondott, legyen bár bon mot, ezúttal mégis igaznak látszik. Megállapodnak. Egyszerre száz könyvtároshoz beszélni! Valójában úgy látszik, mintha az úgynevezett digitális kihívás volna a téma,  az arra adott válasz problémái, az állami finanszírozás kontextusában, a kérdést a tervezett, netszolgáltatókat fölháborító kulturális járulék teszi a szokottnál is aktuálisabbá. György Péter azt találja mondani, hogy nem a járulékkal van baj, hanem azzal a modortalansággal, amivel elő lett vezetve. Innen már tényleg csak egy ugrás, hogy milyen tágas a kultúrafogalom. Kié milyen. Én a maximálist üdvözlöm. És az is engem, ágensei révén, ahogy a mellékelt fényképen, lásd fönt, ábrázolva, tehát bizonyítva van.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagmargo.blog.hu/api/trackback/id/tr80441607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása