HTML

Vastag Margó

Telik, de nem múlik. Mégis marasztalod? Válaszolj

Utolsó kommentek

  • efzsé: @katajev: de szép írás,Katajev! (2009.11.09. 01:19) kentaur st.auby tamásnak
  • ilkajanka: Szervusztok! Ahol a kép van(fotózva), az történetesen apukám galériája. Ha megszeretnétek nézi ezt... (2009.03.30. 21:11) petri süllyed?
  • katajev: bisztos natyon örül szentjauby ety juhasz förönc versnek. ğ ntyon szeretui a natyon szşp lírai ver... (2008.12.27. 20:06) kentaur st.auby tamásnak
  • baradlayné: Írj már, kérlek, valamit, ne szűnjön meg minden, ami jó. (2008.09.28. 19:57) jó példával elöl
  • efzsé: Mikor gyösszvissza? (2008.08.29. 09:03) jó példával elöl
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • efzsé: @katajev: de szép írás,Katajev! (2009.11.09. 01:19) kentaur st.auby tamásnak
  • ilkajanka: Szervusztok! Ahol a kép van(fotózva), az történetesen apukám galériája. Ha megszeretnétek nézi ezt... (2009.03.30. 21:11) petri süllyed?
  • baradlayné: Írj már, kérlek, valamit, ne szűnjön meg minden, ami jó. (2008.09.28. 19:57) jó példával elöl
  • kolhoz mihaly2: Ugye, ugye Szamárfül/murci, milyen nagyszerű ez az evolució?: Kohlhaas Mihály Coalhaus Walker Kol... (2008.07.02. 09:02) férfiak zárójelben
  • rapi: Na, ezt nem értem, de mindegy. Rousseau mondta egy hegyre először azt, hogy szép. Ezzel csak azt... (2008.06.10. 15:49) halló fiúk, halló lányok!

Litera - friss

Nincs megjeleníthető elem

Litera - magazin

Nincs megjeleníthető elem

érdek nélkül tetszik

2008.02.04. 18:10 vastag margó


Magamra nyitottam kedvenc lapomat, és ezt találtam:

Can Togay János, a berlini Collegium Hungaricum új igazgatója a nőírókat teszi kirakatba Berlinben: célja, hogy 2009-re a német fővárosban láthatóan legyen jelen a magyar női irodalom. „Az elkövetkezendő időben nem fogok férfi írókat fogadni. Csak női írót fogadok és a női irodalmat fogjuk fordítani. Női irodalmat akarok kivinni. Dalos Györggyel beszéltünk erről kint, de a projekt kidolgozására természetesen felkértem valakit. Mivel még csak most kezdtük meg a munkát, mindez egyelőre csak terv, még keressük a megfelelő kapcsolódási pontokat a kiadókkal, partnerekkel.

Érdekes, hogy Magyarországon, amennyire én érzékelem, mintha most érkezett volna meg a feminista irodalom, Németország pedig posztfeminista időszakban van: engem éppen az érdekel, hogy mi születhet odakint e kettő találkozásából.”



Oly szép ez, mint a naplemente.

Most tekintsünk el, én legalább is el fogok, az ötlet bájtalan butaságától, így, ebben a formában nettó rasszizmus, hagyjuk is, inkább örüljünk együtt kicsit a hangnak, a királyi egyesnek.

Kiküldte Can Togayt az istenadta nép, választott képviselői által, és ő, élve a bizalommal, megmondja, kit fogad (sicc!), kit nem. Az "elkövetkezendő időben" (?) férfiakat nem. Nó baxag, sérült kromoszómákkal hiába is próbálkoztok. Őt az érdekli, mi születhet a "feminista magyar irodalom" és a "posztfeminista Németország" találkozásából. Engem is, kvittek vagyunk, szóra se érdemes.


Inkább gondoljuk el, lassan és tetszelegve, hogy mi vagyunk a Can Togay, vágyaink megvalósulvák, 2009 májusa van, friss, illatos szelek fújnak a Museumsinsel felől, az intézet tágas, fényverte, konstruktív termeiben mindenütt "női írók", egyszóval, megyen minden, mint a Schaffhausen - ám, hallga'!, fölcirpel a Nokia Communicator, és bassza meg, feltéve, de nem megengedve, a Kertész Imre, esetleg a Nádas, netán az Esterházy, vagy maga Konrád szuszog a vonal végén: szervusz, igazgató úr, mit szólnál, valamelyik madárzajos este fölolvasnánk nálad a Siegfried Lenz-cel, grátisz, puszta hazaszeretetből, hogy dőljön befele a német közönség, azért, pl. mindjárt itt van a Marcel is, tudod, a Reich-Ranicki, na, az is beugrana, mert igen kíváncsi, hát mikor lenne nektek alkalmas?. Azt az izzadtságcsöppöt elképzelni!

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagmargo.blog.hu/api/trackback/id/tr61325194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

text 2008.02.04. 22:00:26

Reciprok irodalmi pinázás.

Tintás Séf 2008.02.04. 22:50:04

Én is majdnem leestem a székről, amikor ezt olvastam. Reggel volt, úgyhogy el kellett újra olvasnom, hátha csak rosszul láttam, de lófaszt, elnézést, jól láttam.
Aztán nap közben azon gondolkodtam, jól értem-e (értem-e), amit olvastam.
Majd arra jutottam, hogy ez egy vicc, Can Togay viccel, csak elvesztettük néhány pillanatra a humorérzékünket.
Aztán arra gondoltam, Can Togay vesztette el a humorézékét, és komolyan gondolja, amit mondott.
Most pedig nem tudom, mit gondolok, valaki segíthetne.

rapaiági · http://rapaiagnes.blogspot.com/ 2008.02.05. 10:49:18

Mire gondoltok, kedves értetlenkedők, ha azt mondom, csakis írókat fogad Can Togay a Magyar Intézetben. Arra gondoltok, hogy férfiírókat, hiszen az a természetes. Na jó, egy-egy nő azért még talán nektek is belefér az író kategóriába. Örüljetek, hogy nem szorultok pozitív diszkriminációra, ami a ti szótáratokban - úgy látszik - rasszizmust jelent.

vastag margó 2008.02.05. 11:24:01

Hogy más mire gondol, nem tudom, Margó az írón írót ért, nemtől függetlenül. Nagyon kíváncsi volna, mi lenne, ha mondjuk a pozitív diszkrimációra hivatkozva egy éven át csak női szimfonikusok játszanának Berlinben. A pozitív diszkrimináció kötelezően együtt járna a negatív diszkriminációval? Alig hinném. Amúgy azóta kiderült, mehetnek férfiak is, zárójelben.

aranyhaj.blogspot.com · http://aranyhaj.blogspot.com 2008.02.05. 12:05:01

Miért ne - egyszer ilyet is próbálhatunk. Kevesebb női írót ismerünk, mint férfit; egy-egy ilyen próbálkozás talán segíthetne ezt kiküszöbölni.

BDK · http://ungparty.net/ 2008.02.05. 12:14:33

Cukorbeteg író még kevesebb van, mint nő.
Őket is lehetne...

Can Togay János 2008.02.05. 17:25:49

Igaza van Németh Gábornak, a CHB eljövendő programja kapcsán kijelentésem mind tartalmában mind formájában pontatlan volt. A pontos megfogalmazás így hangzik: A CHB a 2008/2009-es évet hangsúlyosan a magyar női irodalom bemutatásának szánja. E program létrehozására megalakítottunk egy munkacsoportot, amely a megfelelő fordítási, szerkesztési , szervezési munkákat koordinálja. Érdekesnek tűnik az a szempont is, hogy milyen interakció alakulhat ki a magyar, adott vonulatában feministának is nevezhető irodalom és a jelenlegi német, egyesek által posztfeministának aposztrofált áramlatok között. Az, hogy a Collegium Hungaricum Berlin az elkövetkezendő évben hangsúlyosan koncentrál a magyar női irodalomra, természetesen nem jelenti azt, hogy elzárkózik férfi íróink bemutatásától, fogadásától. A pontatlanságért elnézést.

Can Togay János
Collegium Hungaricum Berlin

úrilány 2008.02.05. 20:13:41

"vastag margó 2008.02.05. 11:24:01
Margó az írón írót ért, nemtől függetlenül."
És Anni is.
Néha-néha úgy tűnik, épp a nőíró kifejezés hoz létre valamiféle diszkriminatív, másodlagos, "nem igazi" jelentést.
Mintha arról lenne szó, hogy valai nem író, "csak" nőíró.
Ez valahogy olyan dolog a szememben, arra emlékeztet, mint volt az Elnök embereiben az a rész amikor a nők egyenlőségét (!) akarták egy törvényben megfogalmazni, és az egyik jogtanácsos csajszi tiltakozott ellene, azzal az indokkal hogy ott van az alkotmányban hogy minden ember egyenlő, ezt a nőre értelmezve nem kell külön törvénybe foglalni...

fourjack 2008.02.05. 22:12:29

Mit sírtok, mit rítok? Tessék számolni! Az elmúlt 17 évben hány szerzőúr és hány szerzőnő volt bemutatva Berlinben!

Tudom erre az a válasz, hogy csak jó szerzők és rossz szerzők vannak! Blah!

Nade milyen és kilyen szempontok szerint? (A halálosan agyonrágott unt kérdés, csak válasz nincs rá tisztességes, mindig csak a mellébeszélés, például, hogy nincs is ilyen kérdés, vagy ha van nem érvényes)

Németh Gábor már engem is egyszer lerasszístázott (büszke vagyok rá!) mert jót mulattam egy kedves idős irodalmár azon kijelentésén, hogy ha férfiak írnának egy antológiát a férfi szexualitásról, annak biztos nem Éjszakai állatkert lenne a címe, hanem Nappali sörkert!

Szentséges szűz anyám! Mertem egy ilyen kedves és ártalmatlan tréfán nevetni és tapsolni.

És akkor Németh Gábor lerasszistázott. Köszönöm kedves Németh Gábor! Mindig, ha vigaszra szorulok erre gondolok, és felnevetek.

(Igaz, azóta meghívott gesztenypürére, vagy kakaóra... most hirtelen a kettő keresztezte egymást a szemcsarnokomban,az biztos, hogy hab volt a tetején. És megígérte, hogy a jövőben is meg fog hívni.)

Long Live Can Togaj!

Mit gondoltok elég lesz egy év, hogy végre eljussanak nők is nagy számban Berlinbe? Hogy valamennyire kiegyensúlyozzuk az elmúlt évtizedek mellőzését?

Felszólítlak Német Gábor, hogy olvass Séllei Nórát! Légyszi nyomd le a magad torkán még akkor is ha nehezedre esik:


1. Mért félünk a farkastól?

2. A feminizmus találkozás a posztmodernnel...

3. A NŐ MINT SZUBJEKTUM, A NŐI SZUBJEKTUM

És ha megtetted utána beszélgetünk. De nem ér csukva tartani a szemed olvasás közben!

Még valami: nagyon szeretem Konrádot és Kertészt és még talán Nádast is...

Szerinted hányszor voltak Berlinben? Úristen, Mindegyikük éveket élt Berlinben. És tudod mit! egyikük se fog megsértődni, ha a 2009-es évet a nőknek szentelik!

Sőt, ismerve őket, egyetértenek, és örülnek neki.

Ennyit erről.

Long Live Can Togaj! Nekem ez a bejelentése a legjobb, legörömtelibb hír az utóbbi években. Jobb lenne, ha sokan követnék a példáját.

(és akkor lassan számolj tízig, és kérdezd meg magad, hogy kis is igazából kettőnk közül xy-gyűlölő. Nem nem talált: nem én)

Tintás Séf 2008.02.06. 07:38:23

Fourjack, félreérted (a) Margót, nem az írónőkkel (nőírókkal) van baja, hanem a szemlélettel, amely olyannyira csőszerű, hogy csak egyetlen dologra tud fókuszálni (épp ez a radikális feminizmus rákfenéje is).
Na de mostmár tudjuk, hogy a problémát csak egy félreérthető kijelentés, pontatlanság okozta. (Nem a te problémádat, az, úgy látszik, sokkal mélyebben gyökeredzik, semmi köze a feminizmushoz, sem a CHB programjához.)

fourjack 2008.02.06. 12:07:39

Bastard! semmit sem értettem félre! Van egy pár férfi, aki az iszonyatos és látványos férfi dominancia ellenére az élet legtöbb területén, attól retteg, hogy majd valakik valamikor el fogják őket nyomni. Ezért, ha jön egy Can Togaj, aki egy év erejéig szeretné, ha az általa vezetett kulturális intézetében a bevett gyakorlattal ellentétben most nőket mutatnának be és fogadnának, akkor azonnal hörögve nekiesnek.

Röhejes.

Sajnálom, hogy Togaj diplomatikusan visszakozott. Teljesen igaza van és igaza lett volna, ha most egy évig tüntetően csak nőket láttak volna vendégül, ugyanis még az sem tudja behozni a sok éves lemaradást a nők megbecsülése tekintetében, de kiegyenlíteni sem tudja a férfiak jelenlegi előnyét.

Bastard! ne foglalkozz a problémáimmal, amelyekről halvány dunctod sincs és nem is lehet. Foglalkozz a magadéival.

tki (törölt) 2008.02.06. 17:07:31

Vajon értelmes beszélgetés helyett férfi és női értékekről miért szűrődik át ide is ez az öreg, harcmodoros gendercsörte Litera- és Könyvesblogtájról? Tán csak nem azért, mert egyesek szerint a férfi az be van szorítva férfi lényébe, így nem is láthat meg bizonyos jelenségeket (sőt, a logika csak gátolja a tiszánlátásban, hehe), ugyanakkor a nőt sosem határozza meg nőisége, és alanyi jogon szárnyal a magasban a kromoszómaposvány felett?

Séllei Nóra írásai is mások, te is más vagy. Egyes helyeken tudják, hogy a hétköznapi okoskodáson innen is-onnan is csak kevesek képesek felülemelkedni, és nem próbálják az összes közhelyet elpufogtatni, néhány betanult alakzatot ismerni fel mindenben, kioktatni, feltételezni, vég nélkül, látatlanban, hogy melyik férfinak milyen rossztulajdonságai vannak (korábbi viták alapján mondom); jelentős indulatokat generálva, sőt, eleve indulatosan. Persze ismerem férfitársaim vakságát ezekben az ügyekben, az inkriminált lerasszistázást mégsem tudom elképzelni... hogy annyira ki lennének iktatva a nők a lehetőségekből mostanában, mármint a megjelenést, meghívásokat tekintve, azt sem látom, te biztosan jobban tudod, bár a puszta statisztika kevés - ezek talán indokolhatnák a visszavágást.

Például még én is megtanultam, hogy a politikai kvóták ellen, az ellendiszkrimináció ellen ha berzenkedik is az okos ember, a társadalom összességét tekintve érvényes, elfogadható módszer változtatni valamin, amin valószínűleg változtatni kell, de legalább elméletileg, mint egy idea felé való törekvés gyanánt engedd meg, kedves Fourjack az ittlevőknek, hogy azon jelenségeket részesítsék előnyben, amik a minőséget helyezik az előtérbe. Te is hányszor kimondtad az antológiák kapcsán, hogy nem csupán a legjobbakat akartad megjelentetni... sokszor vissza fog ez még ütni.

Mennyire más lett volna, ha a Berlinbe meghívottakkal kapcsolatban arról esett volna szó, hogy azért hívjuk meg őket, mert ők a legjobbak, és lám, milyen felemelő; ennyi és ennyi nő van köztük. Kicsit óvatosabban kedvezni, annál több örömet okozva. Szerintem éppen nektek kellene megsértődni az ilyen ügyetlen "reklámon", amit és ahogy Can Togay János mondott (elnézést tőle).

Lehet, hogy itt nem kellett volna megszólalnom, nem az én ügyem, de annyira visszatetsző mindig ugyanazokat a riposztokat olvasni jó ideje a továbblépés reménye nélkül... és az mindig több emberen múlik.

Tintás Séf 2008.02.06. 19:31:00

fourjack, jó neked, ha semmit sem értesz félre. Bár szerintem mégsem érted, mi a probléma. Jelesül az, hogy egy olyan "program", mint amilyen Can Togay (mellékesen y-nal írja a nevét) ötlete volt, valószínűleg rosszabbat tett volna a nők megbecsülése tekintetében. Fentebb erre utaltam, úgy tűnik, nem eléggé egyértelműen.

tki (törölt) 2008.02.06. 19:47:24

Nekem azt mondta nem túl rég valaki, hogy ő még Fourjack helyesírási hibáit is imádja - javaslom neked is ezt a hozzáállást. :-)

Tintás Séf 2008.02.06. 20:17:20

Mondasz valamit, tényleg pozitívabb ez a hozzáállás. Magamévá is teszem menten!

gardedám 2008.02.06. 20:35:19

Megfigyeltem, hogy akiknek abszolút értelemben nincs semmilyen értelmes hozzászólnivalójuk semmihez, azok előveszik ezt a helyesírás dolgot, bár ők maguk se fényeskednek, és rendszeresen félrepötyögnek ezt-azt.

Szerintem menjetek pincérnek!

tki (törölt) 2008.02.06. 20:46:56

E logika mentén: neked milyen "értelmes" hozzászólásod volt? Mert kritizálni valamit ugyanolyan műfajon belül öngól - alaposságot csak alaposan (...) lehet elvárni. Egy-két gondolat ODB hozzászólásaiban is akadt, elég jól követhető, miről beszélt - te valahogy még ennyit sem mutattál fel, hogy csak úgy félvállról jelentéktelennek ítéld... Különben nekem is böki a szemem, hogy nem lehet egy nevet mérték után helyesen lemásolni pár sorral lejjebb.

esti kornél-ia 2008.02.12. 16:46:56

Cant Togay ezen tettéről nekem csak egy kirívoan vulgáris, ámde a helyzetet több szempontból is pontosan értékelő magyar szólás jut eszembem melyben szó van férfi nemiszervről és csalánról. Más semmi.

krizantén 2008.02.13. 10:05:26

Istenke!

Még több olyan férfit kérünk a földre mint Can Togay!

Long Live Can Togay!

mancika 2008.02.13. 12:09:45

Én mint közönség nem szeretném, hogy az irodalmat tematikusan "tálalják" számomra. Ha nem érdekel a vezérfonal, meglehet, messze elkerülöm a kulturális eseményt, s ezzel természetesen megfosztom magam a lehetőségtől, hogy remekművekre akadjak. (A női szerzők effajta exponálásával, lehet, hogy többet ártunk, mint használunk nekik.)Tehát több, több, több női szerzőt a berlini közönségnek (is), hogy minél teljesebb palettáról választhasson a nyájas olvasó (akinek nem dolga a literátorok között éktelenkedő éktelenségek követése).

fourjack 2008.02.13. 16:24:11

"A női szerzők effajta exponálásával, lehet, hogy többet ártunk, mint használunk nekik."

Manci édes, ne félts minket! Jó lesz nekünk! (Végre!)

Éljen Can Togay!
süti beállítások módosítása